آموزش

تین کلاینت چیست؟

تین کلاینت چیست؟

تین کلاینت چیست؟

تین کلاینت یا thin client یک کامپیوتر کوچک و ساده است که می‌تواند بر اساس منابع کامپیوتر مرکزی کار کند. این دستگاه کوچک در موارد بسیاری از جمله سرعت بالا و اشغال فضای بسیار کم جایگزین سیستم‌های قدیمی شده و نسبت به آن‌ها برتری پیدا کرده است. اصولاً تین کلاینت‌ها با متصل شدن به یک محیط محاسباتی مبتنی بر سرور عمل می‌کنند. همچنین یک شبکه مبتنی بر تین کلاینت یک یا چند سرور ویژه دارد.

در خصوص بهترین تین کلاینت اختلاف نظراتی وجود دارد چون بهترین مدل می‌تواند برای هر شخص با استفاده یا سلیقه ای خاص متفاوت باشد. اما مجموعاً از مدل‌های به صرفه و مرغوب آن دسته هستند که انعطاف‌پذیری در دو حالت تین کلاینت و زیرو کلاینت (zero client) دارند، به این معنا که می‌توان از آن‌ها در حالت زیرو کلاینت هم بهره برد.

این کامپیوتر کوچک و مفید در زمینه‌های گسترده‌ای استفاده می‌شود و البته از قابلیت‌های گوناگونی برخوردار است. بعضی مدل‌های این مینی پی سی می‌توانند همان عملکرد رایانه شخصی را هم داشته باشند و تفاوت تنها در سایز کوچک و کاربردی تین کلاینت است. همچنین کارایی این دستگاه محدود نشده است و افراد با مصارف مختلف می‌توانند از آن به‌آسانی استفاده کنند. حتی برای حسابدارها نمونه‌های ویژه‌ای از تین کلاینت موجود است که تجربه‌ای کم‌نظیر را برای آن‌ها رقم می‌زند.

فاکتورهای مهم و متنوعی مثل قیمت تین کلاینت، اندازه یا سایز کوچک و غیره ثابت کرده‌اند که خرید تین کلاینت یک خرید پرمنفعت و مقرون به صرفه است. در نتیجه حتی افراد متخصص و سازمان‌های بزرگ به سراغ آن آمده‌اند.

برندهای معروف و قابل‌اعتمادی این مینی کامپیوتر جذاب را تولید و عرضه کرده‌اند، البته در این میان نمونه‌هایی بدون نام یا ناشناس را هم مشاهده می‌کنیم که نمی‌توان به آن‌ها اطمینان کرد. پس بهتر است نسبت به برندهای معتبر تولیدکننده آگاهی کافی داشته باشید. همچنین انواع تین کلاینت خصوصیاتی دارند که به همین دلیل در ادامه به مزایا و معایب تین کلاینت پرداخته‌ایم.

ویژگی‌های تین کلاینت چیست؟

ویژگی های تین کلاینت چیست؟تین کلاینت‌ها مزایای گوناگونی همراه با معایبی دارند که هر کدام می‌توانند در خصوص هر نوع و برند آن متفاوت باشند. اما از اصلی‌ترین موارد مخصوصاً مزایایی که در اکثر آن‌ها موجود است، می‌توان به نکات زیر اشاره کرد.

مزایای تین کلاینت

  • امنیت بالا: یکی از مهم‌ترین مزایای هر تین کلاینت در امنیت بالای آن به‌خصوص نسبت به پی سی می‌باشد. ویژگی‌های خاص تین کلاینت‌ها مثل نداشتن فضای ذخیره‌سازی محلی به امنیت بیشتر آن‌ها هم منجر شده است.
  • ابعاد و اندازه کوچک: یکی از دلایلی که خیلی از افراد در سازمان‌ها و ادارات مختلف استفاده از تین کلاینت را به‌جای فت کلاینت یا کامپیوترها ترجیح می‌دهند، عدم اشغال فضای زیاد است. طراحی این دستگاه به‌گونه‌ای است که ابعاد بسیار کوچکی دارد و حتی مدل‌هایی از آن پشت مانیتور نصب می‌شوند و اشغال فضا را به حداقل ممکن کاهش می‌دهند.
  • مصرف انرژی پایین: در تین کلاینت به دلیل ویژگی‌های خاص مانند پردازش محدود در بعضی مدل‌ها، مصرف برق بسیار پایین است. در واقع اگر بخواهیم مصرف برق تین کلاینت را با پی سی مقایسه کنیم، تین کلاینت حدود ۸۰درصد مصرف کمتری دارد. در نتیجه صرفه‌جویی در مصرف را همراه با استفاده آسان‌تر خواهید داشت. همچنین این مصرف انرژی پایین به مزایای دیگری مثل عدم حرارت در تین کلاینت‌ها منجر شده است.
  • قیمت مقرون به صرفه: این کامپیوترهای کوچک با در نظر گرفتن درجه کیفی بالایی که دارند، از هزینه مناسبی برخوردار هستند. به همین دلیل سازمان‌ها و ادارات می‌توانند بدون دغدغه درباره قیمت تین کلاینت، آن را خریداری کنند.
  • انعطاف‌پذیری: همان‌طور که اشاره کردیم اکثر تین کلاینت‌ها انعطاف‌پذیر هستند و می‌توانید از آن‌ها در دو حالت تین کلاینت یا زیرو کلاینت بهره‌مند شوید. به عبارتی تین کلاینت دو دستگاه در یک دستگاه است، پس در نتیجه خرید شما دو تیر با یک نشان خواهد بود.
  • عدم ایجاد آلودگی صوتی: طراحی و ساخت این کامپیوتر کوچک جذاب به‌گونه‌ای بوده است که استفاده از آن بدون ایجاد آلودگی صوتی باشد. در نتیجه باعث می‌شود که هنگام استفاده و کار با این دستگاه حواس‌پرتی از جانب آلودگی صوتی وجود نداشته باشد.
  • سهولت و قابلیت ارتقاء: بهره‌گیری از تین کلاینت به معنای سهولت در ارتقاء است، برای افزودن ترمینال جدید تنها باید با نرم‌افزار مرکزی موجود بر روی سرور، نرم‌افزار کنترلی را بر کلاینت جدید نصب نمایید. همچنین طراحی بعضی از مدل‌ها باعث شده که ارتقاء آسان‌تر باشد، برای مثال بعضی از مدل‌ها دارای طراحی شاسی کشویی برای ارتقاء آسان رم و هارد هستند.
  • دوام و ماندگاری بالا: مقایسه پی سی و تین کلاینت ثابت کرده است که تین کلاینت‌ها دوام بیشتری دارند. علاوه بر این، امنیت بالا و ویروسی نشدن تین کلاینت‌ها به معنای خراب نشدن آن‌ها است.
  • پورت‌های متعدد: اندازه کوچک و وزن سبک این دستگاه باعث محدودیت در ایجاد پورت یا درگاه‌های مختلف نشده است، بلکه در نمونه‌های گوناگون به همان اندازه کامپیوتر یا در نمونه‌هایی حتی پورت‌های بیشتری را هم شامل شده‌اند.
  • مدیریت پذیری: تین کلاینت‌ها را می‌توان به‌سادگی مدیریت کرد و تنها مدیریت سرور برای آن کفایت می‌کند. پس برای اکثر افراد دردسر و سختی خاصی در استفاده وجود نخواهد داشت.

معایب تین کلاینت

  • فضای ذخیره‌سازی: نمونه‌هایی از تین کلاینت‌ها فضای هارددیسک کمی دارند و یا امکان استفاده از هارددیسکی با ظرفیت زیاد در آن‌ها وجود ندارد.
  • توان پردازشی: در برخی از مدل‌های تین کلاینت توان پردازشی کم است اما به استفاده و مصرف شما هم بستگی دارد. برای مثال برخی از نمونه‌ها توان انجام کارهای گرافیکی سنگین را ندارند اما امکان انجام کارهای اداری ساده و روزمره را دارند. این مسئله به مقدار زیادی وابسته به مدل و نوع تین کلاینت می‌باشد.

در نهایت خیلی از نکات و موارد مزایا و معایب تین کلاینت به مدل یا برند انتخابی شما وابسته است. برای مثال مزیت مهمی مثل پشتیبانی از کیفیت تصویر Ultra Full Hd یک ویژگی خاص می‌باشد که در بعضی مدل‌ها وجود دارد.

اگر هدف شما از خرید تین کلاینت مصارف آموزشی، سازمانی و اداری یا حتی روزمره است می‌توانید به‌راحتی از نمونه‌های ساده‌تر برخوردار شوید. در مقابل اگر استفاده و نیاز شما برای پردازش‌های سنگین و گرافیکی است باید به سراغ مدل‌های پیشرفته‌تر بروید تا بتوانید کارایی مفید را دریافت کنید.

کاربرد تین کلاینت چیست؟

کاربرد تین کلاینت چیست؟برندهای گوناگون و بسیاری به تولید انواعی از تین کلاینت‌ها پرداخته‌اند یا به عبارتی دیگر این دستگاه تنوع کیفیت و مدل زیادی دارد که نیاز‌ها و مصارف مختلفی را برطرف می‌سازد. عمده‌ترین و بیشترین کاربرد تین کلاینت‌ها را در زمینه‌هایی مانند موارد زیر مشاهده می‌کنیم.

  • سازمان‌ها و ادارات: یکی از اصلی‌ترین مصارف و کاربردهای تین کلاینت در سازمان‌ها و نهادها از جمله بانک‌ها، آژانس‌ها و دیگر ادارات است. این دستگاه جای کمی را اشغال می‌کند که باعث می‌شود بتوانند آن را بدون مشکل فضا در این اماکن استفاده کنند. همچنین در این سازمان‌ها که معمولاً مصرف انرژی بالا است، استفاده از تین کلاینت یک صرفه‌جویی عالی در مصرف محسوب می‌شود. ضمناً مدل‌هایی از تین کلاینت وجود دارند که برای حسابداری، مدیریت و انجام محاسبات انتخابی مطلوب هستند.
  • مدارس و دانشگاه‌ها: مدیران و کارکنان مدارس و دانشگاه‌ها هم از تین کلاینت‌ها به دلایل مزایای ویژه آن مثل وزن سبک، امنیت بالا و حداقل امکان خراب شدن استفاده می‌کنند. علاوه بر این ویژگی‌ها، این دستگاه به مدارس و دانشگاه‌ها امکان استفاده از سرویس‌های مشترک را هم می‌دهد. یکی دیگر از دلایل کاربرد تین کلاینت‌ها در این اماکن ویروسی نشدن آن‌ها است. بعضی از مدل‌ها مثل نمونه‌هایی از تین کلاینت hp قابلیت پشتیبانی همزمان از دو یا سه مانیتور را دارند که آن‌ها را برای مدارس بهتر هم می‌کند.
  • مصارف خانگی و روزمره: یکی از کاربردهای ممتاز این کامپیوتر کوچک در خصوص مصارف خانگی و روزمره است. نمونه‌هایی از تین کلاینت ارزان بهترین گزینه برای انجام کارهای سبک و ساده مثل وب‌گردی هستند.
  • یک کامپیوتر کامل یا بخشی از یک کامپیوتر: کاربرد تین کلاینت می‌تواند در قالب یک کامپیوتر کوچک اما کامل باشد و نیازهای متفاوتی از اداری و حسابداری تا وب‌گردی و تماشای فیلم را برطرف کند. به انضمام این مسئله، تین کلاینت را می‌توان در حالت زیرو کلاینت و وابسته به سرویس‌دهنده مرکزی استفاده کرد. به عبارتی می‌توان از آن در راستای ایجاد شبکه کامپیوتری بهره برد.

مجموعاً در جاهایی که به نرم‌افزار‌های مالی، بروزرهای مختلف، مجموعه مایکروسافت آفیس و مواردی از این قبیل نیاز باشد، تین کلاینت‌ها انتخابی مقرون به صرفه خواهند بود. همچنین مدیریت آسان کاربران، این دستگاه را برای اماکنی مثل کافی‌نت هم مفید واقع می‌کند.

راه‌اندازی تین کلاینت به چه صورت است؟

راه‌اندازی تین کلاینت‌ها اصولاً کار آسانی است و در چند مرحله ساده انجام می‌شود. کافیست قطعات و لوازم مانند مانیتور را به درگاه‌های مربوط متصل کنید و آن را با به برق زدن روشن نمایید. همچنین نمونه‌هایی از این دستگاه مثل مینی کامپیوتر اچ پی دارای سیستم عامل ویندوز پیش‌فرض هستند و نیازی به نصب سیستم نخواهد بود، البته در غیر این صورت هم می‌توانید نصب سیستم عامل دلخواه خود را انجام دهید.

  1. تین کلاینت را در جای خود مثل روی میز قرار دهید. اگر دستگاه شما از مدل‌هایی است که پشت مانیتور نصب می‌شود آن را نصب نمایید.
  2. کابل‌های لازم مانند کابل موس، کیبورد و مانیتور را به درگاه‌های مربوطه متصل کنید. پورت‌های مربوط به کیبورد و موس همان پورت‌های USB هستند. برخی از تین کلاینت‌ها قابلیت پشتیبانی از چند مانیتور را دارند، پس در صورت لزوم می‌توانید بیش از یک مانیتور را متصل نمایید.
  3. دستگاه خود را به برق وصل کنید و آن را روشن نمایید.
  4. در اکثر تین کلاینت‌ها برای مصرف اینترنت می‌توانید از دو روش بی‌سیم و باسیم یا با همان کابل شبکه متصل شوید.
  5. بعضی از نمونه‌ها دارای سیستم عامل هستند، اما در غیر این صورت یا علاقه به سیستم خاص می‌توانید آن را نصب نمایید. نصب و راه‌اندازی سیستم عامل ویندوز بر روی تین کلاینت مانند نصب ویندوز بر روی کیس کامپیوتر است؛ پس می‌توانید آن را با استفاده از دانلود، فایل بوت روی دیسک یا فلش نصب کنید.

سیستم عامل تین کلاینت چیست؟

برای سیستم عامل تین کلاینت می‌توانید بر اساس ترجیح و راحتی خود سیستم لینوکس یا مایکروسافت ویندوز را نصب کنید، البته این مسئله به سخت‌افزار و پشتیبانی تین کلاینت شما هم وابسته است و باید ببینید که مدل دستگاه شما با کدام سیستم سازگاری بهتری دارد. همچنین یکی از مناسب‌ترین سیستم عامل‌ها برای تین کلاینت ویندوز ۱۰ است. هر چند بعضی از این دستگاه‌ها به‌صورت پیش‌فرض دارای ویندوز هفت یا هشت هم هستند و عملکرد مفیدی را ارائه می‌دهند.

چگونه بهترین تین کلاینت را انتخاب کنیم؟

چگونه بهترین تین کلاینت را انتخاب کنیم؟بهترین تین کلاینت برای هر شخصی با در نظر گرفتن نیاز و مصرف می‌تواند تفاوت بسیاری داشته باشد. برای مثال در مدارس که به چند مانیتور احتیاج است، یکی از بهترین گزینه‌ها دستگاهی می‌باشد که این قابلیت را پشتیبانی می‌کند. همچنین برای افرادی با بودجه‌های محدود که تنها استفاده‌های ساده و روزمره دارند بهترین تین کلاینت می‌تواند تین کلاینت ارزان قیمت باشد.

به انضمام این مسائل تولیدات مینی کامپیوتر بعضی از برندها نسبت به دیگر مدل‌ها برتری و تمایز داشته است. از جمله آن‌ها می‌توان به تین کلاینت اچ پی، مینی پی سی اینتل، کامپیوتر کوچک ایسوس، دل، ازراک، نت کامپیوتر و سنترم اشاره کرد. با این وجود بازهم نباید فراموش کرد که قبل از انتخاب بهترین مدل برای خود فاکتورهای مهم و موردنیاز از جمله هدف استفاده، انتظارات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری را اولویت‌بندی کرد تا نتیجه دقیقاً مطابق میل باشد.

انواع تین کلاینت و دسته‌بندی های آن

انواع تین کلاینت بر اساس ویژگی‌های مختلف سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در سه دسته حرفه‌ای، نیمه حرفه‌ای و تین کلاینت‌های ساده یا بدون سخت‌افزار دسته‌بندی می‌شوند.

تین کلاینت های حرفه ای

این نوع از مینی کامپیوتر برای مصارف سنگین مناسب هستند و عملکرد مخصوصی را ارائه می‌دهند، دلیل آن هم خصوصیاتی مهم از جمله پردازنده مرکزی قوی است. این دستگاه‌های حرفه‌ای از امکانات سخت‌افزاری بهتری برخوردار هستند و نرم‌افزارهای سنگین‌تری را هم ساپورت می‌کنند.

تین کلاینت های نیمه حرفه ای

این نوع از تین کلاینت مناسب مصارف نیمه سنگین است و حتی می‌تواند در ادارات و سازمان‌ها استفاده شود. نرم‌افزار‌ها و سخت‌افزارهای این مدل‌ها اغلب متوسط یا بهتر از متوسط هستند. از این نوع مینی کامپیوتر می‌توانید در منازل هم برای کارهای سبک و نیمه سنگین بهره ببرید و عملکرد شایسته‌ای را انتظار داشته باشید. همچنین در این نوع تین کلاینت‌ها معمولاً فن و هارددیسک وجود ندارد که از بعضی از مشکلات جلوگیری می‌کند.

تین کلاینت های ساده

این مدل سخت‌افزارهای رایج را ندارند و در نتیجه قابلیت‌ها و امکانات آن‌ها به محدودیت‌های سرور وابسته است، این نوع تین کلاینت‌های ساده همان زیرو کلاینت هستند.

ویژگی‌هایی که این دستگاه‌ها را نسبت به یکدیگر تمایز می‌بخشند شامل سیستم عامل، پردازنده مرکزی یا CPU، نوع و حافظه داخلی یا RAM، مدل پردازنده گرافیک، تعداد و پشتیبانی درگاه‌ها، پروتکل‌های شبکه و مشخصاتی از این قبیل هستند.

در نهایت تین کلاینت‌های جدید و پیشرفته‌ای به بازار عرضه شده‌اند یا در حال تولید هستند که می‌توانند جایگزین بسیار خوبی برای کامپیوترها یا دسکتاپ‌های قدیمی باشند. تنوع کیفیت و مدل هم باعث شده است که با بودجه‌ها و نیازهای متفاوت بتوان مدل دلخواه خود را پیدا و تهیه کرد.

کافیست اطلاعات لازم را همراه با هدف استفاده خود در نظر بگیرید. البته فراموش نکنید که هر تین کلاینتی نمی‌تواند عملکرد و کارایی مفید را داشته باشد و باید برندهای معتبر را از فروشگاهی قابل‌اعتماد خریداری کنید.

سؤالات متداول درباره تین کلاینت

سوالات متداول در مورد تین کلاینتچه برندهایی تین کلاینت با‌کیفیت تولید می‌کنند؟

انواع مختلف و بسیاری از برندها شروع به تولید تین کلاینت کرده‌اند، دلیل آن هم این است که تقاضای زیاد و کارایی مفیدی داشته‌اند. اما همه برندها قابل‌اعتماد نیستند، از  برندهای معتبر و تولیدکننده این دستگاه می‌توان تین کلاینت اچ پی، ایسوس، اینتل، دل، نت کامپیوتر، گیادا، ازراک و سنترم را نام برد. هر کدام از این برندها مدل‌های متنوعی ارائه کرده‌اند که وابسته به بودجه و نیاز خود می‌توانید از میان آن‌ها انتخاب نمایید و عملکرد مناسبی را هم انتظار داشته باشید.

بهترین ویندوز برای تین کلاینت کدام است؟

اغلب تین کلاینت‌ها انواعی از سیستم عامل‌ها را پشتیبانی می‌کنند و می‌توان با دلخواه خود ویندوز یا لینوکس را نصب کرد. البته یکی از بهترین ویندوز‌ها برای تین کلاینت ویندوز ۱۰ می‌باشد. همچنین برند یا کمپانی اچ پی برای تین کلاینت‌های خود سیستم Hp thinpro OS را به‌صورت اختصاصی پیشنهاد کرده است که قابلیت‌های مهمی مثل عدم ویروسی شدن و امنیت بالاتر را به ارمغان می‌آورد.

تفاوت زیرو کلاینت و تین کلاینت چیست؟

با اینکه زیرو کلاینت و تین کلاینت اغلب هر دو برای سرور مبتنی بر VDI (Virtual Desktop Infrastructure) طراحی شده‌اند اما تفاوت‌هایی هم دارند. تفاوت اصلی تین کلاینت و زیرو کلاینت در وابستگی آن‌ها برای اتصال به یک سرویس‌دهنده یا شبکه مرکزی است. زیرو کلاینت‌ها حتماً برای استفاده باید به مرکز متصل شوند، در حالی که تین کلاینت‌ها بدون این اتصال و به‌صورت مستقل هم می‌توانند استفاده شوند. ضمناً تین کلاینت‌ها نسبت به زیرو کلاینت‌ها حرفه‌ای‌تر هستند و می‌توانند به‌صورت زیرو کلاینت هم استفاده شوند.

تفاوت مینی پی سی و تین کلاینت چیست؟

سه مورد از اصلی‌ترین تفاوت‌های تین کلاینت و مینی پی سی یا مینی کامپیوتر در مصرف انرژی، ابعاد و طول عمر است. تین کلاینت‌ها اندازه بسیار کوچک‌تر، طول عمر مفیدتر و بیشتری دارند. همچنین مصرف انرژی آن‌ها نسبت به مینی پی سی ۸۰درصد کمتر است. هر چند اکثر مینی کامپیوترها هم مزایای خود را دارند اما تفاوت اصلی آن‌ها در این موارد می‌باشد.

قیمت تین کلاینت بر چه اساسی مشخص می‌شود؟

عوامل بسیاری در روند قیمت‌گذاری تین کلاینت تأثیر می‌گذارند، از جمله آن‌ها برند، سخت‌افزار‌ها، نرم‌افزارها، ابعاد، جنس و حتی سال تولید می‌باشند. برای مثال سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای موجود در یک تین کلاینت به کیفیت آن اضافه می‌کنند و در نتیجه قیمت هم بالاتر می‌رود.

دیدگاهتان را بنویسید