آموزش, تین کلاینت, زیرو کلاینت

تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت

تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت

با رشد تکنولوژی و پیشرفت جوامع امروزه سرعت زندگی هم بالاتر رفته است. مسئله استفاده بهینه از فضا و زمان یکی از عمده‌ترین نکات در طراحی و کاربرد ابزارها به ویژه کامپیوترها است که نقش اساسی در فعالیت‌های ما بازی می‌کنند. از دهه‌ها پیش روند کوچک سازی سیستم‌ها برای رسیدن به ابزارهای کاربردی‌تر، زیباتر، سریع‌تر و سهل‌تر آغاز شده است.

کلاینت‌ها و انواع آن از جمله تولیداتی در همین راستا هستند. در صورتی که با کسب اطلاعات کافی بتوانید برای کاربری مورد نظرتان یک کلاینت مناسب انتخاب کنید می‌توانید نرخ بهره‌وری را به شکل قابل ملاحظه‌ای افزایش دهید. در این بین تین کلاینت و زیرو کلاینت‌ها می‌توانند امکانات فوق‌العاده‌ای در اختیار شما قرار دهند. اما سوال اینجاست که تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت چیست؟ برای یافتن پاسخ با ما همراه باشید.

تعریف کلاینت و انواع آن

در تمام انواع شبکه به هر سخت‌افزار یا نرم‌افزاری که درخواست وصل شدن به سرور داشته باشند کلاینت (Clinet) گفته می‌شود. کلاینت‌ها می‌توانند کامپیوتر، نرم‌افزار یا کاربر باشند. در معماری شبکه چهار نوع کلاینت وجود دارد:

  • Thick Client
  • Thin Client
  • Hybrid Client
  • Zero Client

پی سی و کامپیوترهای شخصی عمدتا از دسته تیک کلاینت‌ها هستند که به آن‌ها فت کلاینت هم گفته می‌شود. این سیستم‌ها تمام ابزارهای لازم برای کار را در خود دارند و فقط در موارد خاصی به سرور نیاز پیدا می‌کنند. سرعت عمل آن‌ها نسبت به تین و زیرو کلاینت‌ها پایین‌تر است و قیمت بیشتری دارند. به دلیل داشتن قطعات جانبی زیاد نگهداری آن‌ها سخت‌تر است و نیاز به تعمیر بیشتری پیدا می‌کنند.

عملکرد هیبرید کلاینت‌ها هم چیزی میان تین کلاینت و تیک کلاینت است. این کلاینت‌ها عمل پردازش را مستقل انجام می‌دهند ولی برای ذخیره سازی به فضایی که سرور در اختیارشان قرار می‌دهد نیاز دارند.

اما تعریف و تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت چیست؟ این سوالی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

تعریف تین کلاینت

تین کلاینتبرای آنکه بدانیم تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت در چیست باید ابتدا تعریف درستی از آن‌ها در ذهن داشته باشیم.

تین کلاینت‌ها، مینی پی سی یا کامپیوترهای کوچکی هستند که به خودی خود قدرت پردازش محدودی دارند. واژه تین هم به دلیل حجم کم پردازش خود کلاینت بکار می‌رود. اگر شما، به عنوان یک کاربرخانگی از این سیستم‌ها بهره ببرید یا بخواهید بازی‌های سبک را روی آن‌ها نصب کنید می‌توانند بدون هیچ مشکلی نیاز شما را برآورده سازند.

تین کلاینت با وصل شدن به سرور مرکزی می‌تواند ابزار مناسبی برای بانک‌ها، سازمان‌ها، بیمارستان‌ها، مدارس، کارخانه‌ها، ادارات دولتی و… هم باشند. بطور کلی کار کردن با تین کلاینت تفاوت چندانی با فت کلاینت‌ها ندارد. ولی نباید انتظار داشته باشید همان قدرت پردازش و بکار بردن نرم‌افزارهایی با گرافیک سنگین را داشته باشد.

تین کلاینت مثل یک کامپیوتر معمولی داری سخت‌افزارهای Storage، CPU، RAM و… است. این نوع کامپیوتر برای VDI هایی بکار می‌رود که Open Source باشند و به صورت End Point کار کنند.

اما تعدادی از قطعات مکانیکی و اکترونیکی در این کامپیوترها حذف شده است تا به بهره‌وری بالاتری برسند. عمل رمزگشایی در این سیستم‌ها در یک سخت‌افزار ویژه صورت می‌گیرد که شباهت بسیاری به عملیات نرم‌افزاری دارد. این سیستم‌ها بیشتر برای سرورهای مبتنی بر VID کاربرد دارند.

به دلیل کم بودن قطعات مکانیکی در این سیستم‌ها نگهداری از آن‌ها راحت‌تر از کامپیوترهای معمولی است و هزینه کمتری هم خواهد داشت. این دستگاه‌ها نسبت به رایانه‌های شخصی حرارت کمتری تولید می‌کنند پس بکار بردن آن‌ها در فضاهایی که تعداد زیادی کامپیوتر باید همزمان کار کنند یا کارخانه‌هایی که محیطی گرم دارند معقول به نظر می‌رسد.

تین کلاینت توان مصرفی اندکی در حدود سی وات دارد که تقریبا یک بیستم رایانه‌های خانگی معمولی است. این رقم قابل توجه می‌تواند بخصوص در بلند مدت صرفه جویی بزرگی در هزینه‌ها به همراه داشته باشد. این وسیله کوچک و کاربردی از انواع سیستم عامل‌‌های موجود در بازار هم پشتیبانی می‌کند. برای آشنایی کاملتر با تین کلاینت پیشنهاد می‌شود مقاله تین کلاینت چیست را مطالعه نمایید.

در ادامه پس از توضیح زیرو کلاینت به این مقوله خواهیم پرداخت که تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت در چیست.

تعریف زیرو کلاینت

به دستگاه‌های کوچکی که می‌توانند در مجموعه‌های کامپیوتری جایگزین فت کلاینت شوند، فاقد هر نوع قطعه مکانیکی هستند و فقط یک برد الکترونیکی دارند، زیرو کلاینت می‌گویند. این سیستم‌ها را می‌توان حتی به پشت مانیتور نصب کرد و برخی نمونه‌های آن‌ها فقط به اندازه یک گوشی موبایل هستند.

کار کردن با زیرو کلاینت برای کاربر هیچ تفاوتی با یک کامپیوتر معمولی ندارد. ولی زیرو کلاینت‌ها نیاز به زیر ساخت و وصل شدن به سرور مرکزی دارند.

کامپیوترهایی که به عنوان سرور بکار می‌روند از قدرتمند‌ترین انواع کامپیوترها هستند. اتصال این سیستم‌ها به زیرو کلاینت به شما امکان می‌دهد تا از تمام امکانات سیستم، که معمولا بلااستفاده می‌ماند بهره ببرید. ویندوزهای سرور تولید شده توسط شرکت مایکروسافت همگی از تین و زیرو کلاینت‌ها پشتیبانی می کنند. کلیه نرم‌افزارهای کاربردی این شرکت، مثل آفیس، هم در زیرو کلاینت‌ها قابل استفاده هستند.

در این سیستم تمام برنامه‌ها روی یک سیستم مرکزی نصب می‌شود و زیرو کلاینت نقش درگاهی را بازی می‌کند که کاربر از طریق آن به سرور مرکزی وصل می‌شود. زیروکلاینت‌ها معمولا از پروتکل‌های PCoIP، RDP و ICA استفاده می‌کند.

تمام انواع زیرو کلاینت فاقد هارد، سی پی یو قوی، کارت گرافیک، رم قوی و… هستند. در حقیقت هرکاری که شما انجام می‌دهید در سرور اصلی انجام می‌شود و زیرو کلاینت فقط تصویر دسکتاپ را برای شما نمایش می‌دهد.

با این همه علت محبوبیت این سیستم‌ها در میان سازمان‌ها، مدارس، کارخانه‌ها، بانک‌ها و… این است که به جای خرید چند کامپیوتر گران قیمت و جاگیر که نیاز به سرویس و تعمیر مداوم دارند، فقط یک کامپیوتر مرکزی می‌گیرند و تمام کاربران از طریق زیرو کلاینت‌ها به همان سیستم وصل می‌شوند. با این حال زیرو کلاینت های مزایا و کاربردهای دیگری هم دارند که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

مزایا و کاربردهای زیرو کلاینت

مزایا و کاربردهای زیرو کلاینتهمانطور که در مقاله زیروکلاینت چیست به آن اشاره شد، در حقیقت اصلی‌ترین کاربرد زیرو کلاینت برای ساخت یک دسکتاپ مجازی است. با استفاده از این شبه کامپیوترها می‌توانید زیر ساخت مناسب برای داشتن دسکتاپ‌های مجازی را فراهم کنید.

می‌توان به سادگی فضای دسترسی هر کاربر را مشخص و محدود کرد. به علاوه این سیستم‌های فاقد فن آلودگی صوتی هم در محیط ایجاد نمی‌کنند. از آنجا که گرمایشی هم نخواهند داشت تعدد سیستم‌ها باعث بالا رفتن میزان حرارت محیط نمی‌شود.

نکته‌ای که ممکن است برای مدیران جذاب باشد این است که می‌توانند با نصب یک نرم‌افزار ساده روی سرور مرکزی هر زمان که بخواهند کارکرد کاربران را چک کنند.

از آنجا که می‌شود یک فیلم آموزشی یا تصویر را هم به طور همزمان در تمام سیستم‌های متصل به کامپیوتر مرکزی نمایش داد، زیرو کلاینت‌ها برای مدارس، آموزشگاه‌ها، دانشگاه‌ها و… نیز جذابیت خاصی خواهند داشت.

مزیت دیگر استفاده از آن‌ها در این است که نیازی به آپدیت و ارتقا تک تک سیستم‌های موجود نخواهد بود. تنها با ارتقا سرور مرکزی تمام سیستم‌های متصل بروز خواهند شد. همین تک سرور بودن باعث می‌شود هزینه راه اندازی  و خرید زیرو کلاینت‌ها به شدت پایین بیاید. شما در واقع فقط هزینه سرور اصلی را پرداخت می‌کنید. خود زیرو کلاینت‌ها قیمت چندانی نخواهند داشت.

با وجود سادگی نصب و راه اندازی این شبه کامپیوترها بهتر است اگر تجربه‌ای در این زمینه ندارید از یک متخصص کمک بگیرید. به این ترتیب نیازی به وقت گذاشتن برای یادگرفتن مراحل نصب هم نخواهید داشت.

مصرف برق این سیستم‌ها هم مثل تین کلاینت‌ها بسیار پایین است. امنیت بالا نیز از مزایای دیگر زیرو کلاینت‌ها است. اگر از سرور ویژه‌ای استفاده کنید که هیچ کس از خارج به آن دسترسی نداشته باشد، دیگر امکان هک شدن، دزدیده شدن اطلاعات یا ویروسی شدن سیستم وجود نخواهد داشت.

به علاوه چون هیچ اطلاعاتی در زیرو کلاینت ذخیره نمی‌شود، در صورتی که مشکلی برای یکی از دستگاه‌ها پیش بیاید و مجبور باشید آن را برای تعمیر به جایی بفرستید می‌توانید اطمینان داشته باشید به همراه زیرو کلاینت هیچ بخشی از داده‌های شما از شرکت خارج نمی‌شود.

باز هم  در صورت بروز هر مشکلی برای یکی از کلاینت‌ها هیچ اطلاعاتی از دست نخواهد رفت. فقط کافی است کاربر مورد نظر رمز ورود و پسورد خود را در سیستم دیگری وارد کند و از همان جا که بود به کارش ادامه دهد. تنها نکته‌ای که می‌توان به عنوان عیب در این قبیل شبکه‌ها از آن اسم برد این است که اگر اشکالی در سرور مرکزی یا اتصال به آن ایجاد شود، امکان کار کردن با زیرو کلاینت به هیچ عنوان فراهم نخواهد شد تا زمانی که عیب برطرف شود.

حال پس از توضیح کامل هر دو نمونه به تشریح تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت خواهیم پرداخت.

تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت

تفاوت تین کلاینت و زیروکلاینتعمده‌ترین تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت که در اینجا می‌توان به آن اشاره کرد در این است که تین کلاینت می‌تواند بدون اتصال به سرور و به صورت مستقل به کاربر خود امکانات بدهد ولی زیرو کلاینت امکانات کافی برای استفاده بدون زیرساخت‌های لازم را ندارد و حتما باید توسط یک سرور تغذیه شود.

زیرو کلاینت به دلیل اینکه در تولید آن از قطعات کمتری استفاده شده است، نیاز به تعمیرات دوره‌ای کمتری دارد و زمان بروز رسانی آن طولانی‌تر است.

در تین کلاینت چندین پردازشگر سخت‌افزاری مخصوص VDI وجود دارد در نتیجه ارتباط به روش پی سی برقرار می‌شود. این درحالی است که زیرو کلاینت پردازشگر مخصوص PCoIP و ICA دارد که سرعت و امنیت را بالا می‌برد و پهنای باند کمتری مصرف می‌کنند. با همه این‌ها باید گفت تین کلاینت برای محیط‌هایی که از چند پروتکل استفاده می‌کنند مناسب‌تر است و پشتیبانی بهتری خواهد داشت.

در دستگاه‌های تین کلاینت برای کانفینگ یا پیکربندی از یک قالب مشخص استفاده می‌شود. همین مسئله باعث می‌شود مدیریت دستگاه راحت‌تر باشد و بروز رسانی هم ساده‌تر انجام شود. در زیرو کلاینت هم کانفینگ کردن و بروز رسانی پروتکل‌ها بسیار ساده اما اندکی متفاوت است.

چون بروز رسانی زیرو کلاینت‌ها اندکی زمان بر است بهتر خواهد بود این کار در زمانی صورت گیرد که کاربر از سیستم استفاده نمی‌کند. در نتیجه هم در زمان صرفه جویی می‌شود و هم کاربر متوجه تغییر با اختلالی در کار نخواهد شد.

در تین کلاینت مدیران IT به سادگی می توانند با کشیدن و رها کردن برنامه دسترسی به برنامه‌های کاربردی مانند مایکروسافت آفیس و… را مقدور سازند. کاربر می‌تواند به سادگی از برنامه‌های کاربردی مانند مرورگرها، برنامه‌های ایمیل، PDF، و بسیاری دیگر استفاده کنند اما این سیستم‌ها، در صورتی که به سرور مرکزی متصل نباشند و مستقل کار کنند، برای نرم‌افزارهای با گرافیک سنگین مناسب نیستند.

در مقابل زیرو کلاینت‌ها فقط امکان دسترسی به برنامه‌های دسکتاپ مجازی را به کاربر خود می‌دهند. اما در صورتی که سخت‌افزارهای مناسب فراهم باشد برای کار کردن با برنامه‌های گرافیک بالا چون 3D MAX و ویدئو کنفرانس نیز مناسب خواهند بود.

نتیجه گیری مهم درباره تین کلاینت و زیروکلاینت

تین کلاینت‌ها و زیرو کلاینت‌ها نسل جدید سیستم‌هایی هستند که عمدتا برای کارهای گرافیک سبک یا فعالیت در شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرند. مزیت کلی آن‌ها نسبت به کامپیوترهای معمولی در کوچک بودن ابعاد، زیبایی ظاهری، مصرف انرژی کمتر، نیاز کمتر به سرویس دوره‌ای و تعمیرات، بی‌صدا بودن، تولید نکردن گرما، مقرون به صرفه بودن و امنیت بالاتر ‌آن‌ها است.

اما در باب تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت باید گفت تین کلاینت‌ها برای محیط‌های چند پورتکلی مناسب‌تر هستند و پشتیبانی بهتری در محیط کاری خواهند داشت. در حالی که در زیرو کلاینت‌ها دسترسی کاربر به نرم‌افزارها محدود است در عوض به دلیل توان بالای سیستم مرکزی می‌توانند از برنامه‌هایی با گرافیک سنگین هم پشتیبانی کنند.

خرید تین کلاینت و زیرو کلاینت

حال که با تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت آشنا شدید، احتمالا بهتر می‌دانید که کدام یک بیشتر به کارتان می آید. نکته بسیار مهمی که باید از آن آگاهی داشته باشید این است که برای خرید تین کلاینت و زیروکلاینت، حتما باید به فروشگاه های معتبر مراجعه نمایید تا هم از اصالت و سلامت محصول اطمینان داشته باشید و هم محصول را با مناسب ترین قیمت خریداری نمایید.

فروشگاه تین سیس با سالها تجربه و سابقه در خرید و فروش محصولات و قطعات کامپیوتری نظیر تین کلاینت، زیروکلاینت، مینی کامپیوتر، کامپیوتر آل این وان، مانیتور تاچ و …، به عنوان یکی از معتبرترین فروشگاه ها در این حوزه شناخته می‌شود و می‌تواند شما را در خرید تین کلاینت و زیروکلاینت مطلوب راهنمایی کند. درصورت نیاز به دریافت مشاوره، حتما با کارشناسان تین سیس تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید