زیرو کلاینت, آموزش

 زیروکلاینت چیست؟ بررسی انواع، مزایا و معایب زیروکلاینت

زیروکلاینت چیست؟

آیا تا به حال فکر کرده‌اید که زیروکلاینت چیست؟ اکثر ما می‌دانیم که تکنولوژی پیشرفت کرده است اما از فرم‌ها و اشکال دقیق آن با خبر نیستیم. زیرو کلاینت یک دستگاه پیشرفته و مبتنی بر سرور بسیار کوچک است که همه محاسبات آن بر روی سرور مرکزی صورت می‌گیرند. طراحی این دستگاه به‌گونه‌ای است که بتواند امنیتی بسیار بالا را با استفاده از مصرف انرژی کمی به دست آورد.

زیرو کلاینت‌ها عموماً دارای سیستم عامل داخلی نیستند اما به شما برای یک شبکه کامپیوتری کمک بسیاری خواهند کرد. همچنین با این دستگاه می‌توانید عواملی مثل کیبورد و ماوس را به یک سرور از راه دور متصل نمایید و به سرور هم به‌صورت دلخواه دسترسی پیدا کنید.

خیلی از افراد زیرو کلاینت را با تین کلاینت اشتباه می‌گیرند، پس برای حل این مشکل باید بدانید که تفاوت تین کلاینت چیست. Thin client یک کامپیوتر کوچک است که به‌صورت مستقل دارای سیستم عامل می‌باشد و مجموعاً برای اجرای محاسبات خود به سرور مرکزی نیاز ندارد.

همچنین برای درک کامل از زیروکلاینت باید با آن آشنا بیشتر شوید و از مسائلی مثل مزایا و معایب زیرو کلاینت اطلاع پیدا کنید. به همین دلیل در ادامه مقاله زیروکلاینت چیست به جزئیات آن خواهیم پرداخت.

مزایای زیروکلاینت چیست؟

مزایای زیرو کلاینت به‌طور خلاصه شامل امنیت بالا، قیمت مناسب، عدم ایجاد آلودگی صوتی، سایز کوچک، صرفه‌جویی در زمان، مصرف انرژی کم، راه‌اندازی آسان و ویروسی نشدن هستند.

  1. امنیت بسیار بالا: یکی از معروف‌ترین مزایای زیرو کلاینت امنیت آن‌ها است. این دستگاه‌ها به دلیل نداشتن فضای ذخیره‌سازی محلی امنیتی مثال‌زدنی را برای کاربران به وجود می‌آورند.
  2. قیمت مناسب: می‌توان گفت یکی از بهترین مزایای این دستگاه کوچک مربوط به قیمت آن است. قیمت مقرون به صرفه‌ای که دارد به لطف طراحی تقریباً ساده و استفاده نکردن از قطعات خیلی پیچیده در ساخت آن می‌باشد.
  3. عدم تولید آلودگی صوتی و نویز: در تولید و طراحی زیرو کلاینت‌ها از قطعه فن استفاده نشده است و همین مسئله به عدم ایجاد آلودگی صوتی از قبیل نویز منجر می‌شود. در نتیجه محیطی آرام و بی‌سروصدا را با آن تجربه خواهید کرد.
  4. سایز کوچک و قابل حمل: یکی دیگر از مزایای اصلی زیرو کلاینت که در تین کلاینت هم دیده می‌شود، اندازه کوچک و قابل حمل آن‌ها است. حتی بعضی از آن‌ها به اندازه‌ای کوچک هستند که وزن یا ابعادشان با یک فلش مموری برابری می‌کند.
  5. صرفه‌جویی در زمان: مسائل مختلفی مثل عدم نیاز به ارتقاء پیچیده، راه‌اندازی آسان، سرعت بوت بالا و حتی امکان خرابی پایین، همه به صرفه‌جویی در زمان منتهی می‌شوند. همچنین این صرفه‌جویی، دردسرها و هزینه‌های کمتری هم به دنبال می‌آورد.
  6. مصرف برق بسیار پایین: طراحی ویژه زیرو کلاینت باعث شده است که مصرف برق بسیار پایین و ناچیزی داشته باشند. در نتیجه علاوه بر صرفه‌جویی در زمان، صرفه‌جویی در مصرف برق را هم تجربه خواهید کرد.
  7. راه‌اندازی آسان: راه‌اندازی زیرو کلاینت بسیار آسان است و در خیلی موارد می‌توانید خودتان آن را به‌راحتی انجام دهید. کافیست با کمک گرفتن از راهنماهای موجود چند مرحله ساده را طی کنید.
  8. ویروسی نشدن: عدم استفاده از یک فضای ذخیره‌سازی داخلی تنها به امنیت منجر نشده است و مزایای بیشتری مثل ویروسی نشدن را هم به دنبال می‌آورد. زمانی که زیرو کلاینت شما ویروسی نشود اغلب به معنای خراب نشدن هم می‌باشد، در نتیجه دوام بیشتری خواهد داشت.

البته این موضوعات تنها اصلی‌ترین مزایای زیرو کلاینت هستند و این دستگاه‌ها عواملی مثل تجربه‌ای بهتر در مولتی مدیا را هم به ارمغان می‌آورند. همچنین اگر چند کاربر مختلف همزمان از یک زیرو استفاده کنند، همه آن‌ها عملکرد مطلوبی را دریافت خواهند کرد.

معایب زیروکلاینت چیست؟

اگرچه مزایای زیرو کلاینت به معایب آن برتری پیدا می‌کنند و این دستگاه معایب چشمگیری ندارد اما باز هم باید نسبت به آن‌ها آگاهی کامل داشته باشید تا در آینده مشکل‌ساز نشوند.

  1. وابستگی به سرور: همان‌طور که اشاره کردیم زیرو کلاینت‌ها برخلاف تین کلاینت‌ها قابلیت عملکرد مستقل را ندارند و حتماً باید به یک سرور مرکزی متصل شوند. در نتیجه برای افرادی که به دنبال یک دستگاه مستقل می‌گردند ممکن است تین کلاینت گزینه مناسب‌تری باشد.
  2. نداشتن سیستم عامل: زیرو کلاینت از سیستم عامل مثل مایکروسافت ویندوز یا لینوکس پشتیبانی نمی‌کند و عملکرد آن به موارد دیگر مثل پروتکل و سرور وابسته است.
  3. عدم فضای ذخیره‌سازی محلی: با وجود اینکه عدم فضای ذخیره‌سازی داخلی یا محلی زیرو کلاینت به مزایایی مثل امنیت زیاد منجر شده است اما می‌تواند از طرفی یک عیب هم به محسوب شود. برای مثال اگر افرادی تمایل به استفاده از فضای ذخیره‌سازی داخلی داشته باشند، این دستگاه‌ها می‌توانند برای آن‌ها کمی مشکل‌ساز شوند.
  4. عدم کارکرد در فضای آفلاین: کارکرد زیرو کلاینت‌ها به اتصال وابسته است و اگر اتصال به شبکه قطع شود، عملکردی نخواهند داشت. پس هنگام استفاده از آن‌ها باید متصل باشید و زمینه‌های یک ارتباط دائم را تدارک ببینید.

همچنین باید زمان خرید زیرو کلاینت تمامی مشخصات و پورت‌ها را با دقت بررسی کنید تا بتوانید از آن نهایت استفاده را ببرید. برای مثال اگر به اتصال دو مانیتور به‌صورت همزمان نیاز دارید، مطمئن شوید که دستگاه مورد نظر شما این قابلیت را به‌خوبی اجرا می‌کند.

در ضمن بعضی از نمونه‌های زیرو کلاینت در حالت اتصال با کابل بهتر از حالت وایرلس یا اتصال بدون کابل کار می‌کنند؛ در نتیجه اگر عملکرد وایرلس برای شما اهمیت زیادی دارد، حتماً در انتخاب مدل دلخواه دقت فرمایید.

علاوه بر این معایب فراموش نکنید که نوع پروتکل و تعداد پشتیبانی از پروتکل‌های مختلف هر دستگاه مسئله بسیار مهمی است. به همین دلیل انواع پروتکل زیرو کلاینت را بررسی خواهیم کرد.

انواع پروتکل زیرو کلاینت

انواع پروتکل که به عنوان انواع زیرو کلاینت هم شناخته می‌شوند همان روش‌های اتصالی هستند که توسط آن‌ها یک زیرو کلاینت به سرور مورد نظر وصل می‌شود. پروتکل‌های مختلفی وجود دارند که توسط چندین شرکت تولید شده‌اند.

بعضی از زیرو کلاینت‌ها تنها از یکی از پروتکل‌ها و بعضی از چند پروتکل پشتیبانی می‌کنند. این موارد شامل پروتکلTeradici PCoIP ، Microsoft RDP و  Citrix ICAمی‌باشند که هر کدام ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند. پس شما می‌توانید به دلخواه هر یک از این انواع را انتخاب و استفاده نمایید.

پروتکلTeradici PCoIP

یکی از پروتکل‌ها که از سرعت بوت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد، زیرو کلاینت با پروتکل PCoIP است که پردازنده یا چیپ Teradici آن را هدایت می‌کند. این پروتکل نسبت به بقیه نمونه‌ها بیشتر استفاده شده است و بعضی از برندهای معروف مثل زیرو کلاینت اچ پی از این پروتکل پشتیبانی می‌کنند و عملکرد قابل‌توجهی دارند. به عنوان مثال اغلب کارایی این دستگاه برای کارهای گرافیکی و سنگین مناسب واقع می‌شود.

زیرو کلاینت PCoIP معمولاً تنها از یک پروتکل پشتیبانی می‌کند اما گاهی بعضی از مدل‌ها از پروتکل RDP هم پشتیبانی خواهند کرد. این نوع هم دارای سیستم عامل نیست اما در عوض می‌توان گفت که امکان ویروسی شدن آن تقریباً برابر با هیچ است.

پروتکل Microsoft RDP

یکی از پروتکل‌ها که همه ما با شرکت آن آشنایی داریم، پروتکل RDP یا Protocol Remote Desktop مایکروسافت است که زیرو کلاینت با این پروتکل برای پردازش مطلوب به یک سرور قوی و معمولاً گران نیاز دارد. همچنین زیرو کلاینت با پشتیبانی از پروتکل RDP اکثراً قابلیت اجرای نرم‌افزار‌های سنگین یا گرافیکی را ندارد. در نتیجه این دستگاه می‌تواند برای مصارف سبک ادارات، کارخانه‌ها و شرکت‌ها مناسب باشد و برندهای محبوبی مثل ایسوس و اچ پی آن را تولید کرده‌اند.

پروتکل Citrix ICA-HDX

پروتکل Citrix HDX که با عنوان ICA هم شناخته می‌شود یکی از پروتکل‌های رایج است و توانایی انجام یا پردازش بعضی از نرم‌افزار‌ها و کارهای سنگین را دارد. اغلب زیرو کلاینت‌های ICA از پروتکل RDP هم پشتیبانی می‌کنند. برندها و سازندگان معتبری از جمله اچ پی، سنترم، نت کامپیوتر و دل این دستگاه را تولید و عرضه داشته‌اند.

در نهایت می‌توانید مطابق با نیاز و میل خود زیرو کلاینتی با هر کدام از پروتکل‌های مطرح‌شده انتخاب نمایید یا حتی به‌راحتی مدلی را برگزینید که از همه پروتکل‌ها پشتیبانی کند.

بهترین زیرو کلاینت از چه برندی است؟

شرکت‌های بزرگ و کوچکی انواعی از زیرو کلاینت را تولید کرده‌اند که بعضی از آن‌ها حتی نام هم ندارند و به‌طبع قابل‌اعتماد نیستند. برای مثال مشخص است که یک برند معتبر از قطعات اصلی و باکیفیت در ساخت این دستگاه استفاده می‌کند و به عبارتی اصالت کالا تأیید می‌شود، در حالی که درباره شرکت‌های غیرمعتبر این‌طور نیست.

بهترین زیرو کلاینت توسط برندهای مختلف از جمله اچ پی، ایسوس، سنترم، نت کامپیوتر، ویکلودپوینت و دل تولید می‌شود. هر کدام از این برندها دستگاهی با ویژگی‌های خاص خود را طراحی کرده‌اند که می‌تواند عملکرد قابل‌توجهی را ارائه کند.

برای انتخاب بهترین مدلی که انتظارات شما را برآورده سازد، باید اولویت‌های اصلی خود را در رابطه با کارایی زیرو کلاینت مورد نظر مشخص کنید. برای مثال تصمیم بگیرید که آیا برای شما قیمت اولویت اصلی است یا کیفیت؟ در این صورت بعضی از مدل‌های برند نت کامپیوتر بسیار مقرون به صرفه هستند و می‌توانید آن‌ها را در نظر داشته باشید.

البته فراموش نکنید که توجه کردن تنها به یکی از ویژگی‌های زیرو کلاینت صحیح نیست و ممکن است در آینده خساراتی به وجود آورد. به همین دلیل با استفاده از نکاتی که مطرح کردیم تمام مشخصات دستگاه را در کنار یکدیگر بسنجید.

قیمت زیرو کلاینت به چه مواردی وابسته است؟

با وجود اینکه قیمت زیرو کلاینت برای مصارف و نیازهای گوناگون بسیار مناسب است اما باز هم شاید این سؤال پیش بیاید که این قیمت به چه مواردی وابسته است؟ در مجموع مسائل تخصصی و مختلفی هستند که در روند قیمت‌گذاری تأثیر می‌گذارند اما برای مثال بعضی از آن‌ها چنین مواردی را شامل می‌شوند:

  • جنس بدنه: جنس ساخت و نوع بدنه زیرو کلاینت در روند قیمت‌گذاری آن تأثیر می‌گذارد. برای مثال اگر بخواهید یک دستگاه با جنسی عالی برای محیط کاری سخت خریداری کنید، ممکن است کمی گران‌تر از مدل‌هایی با جنس معمولی باشد.
  • نوع پروتکل: وابسته به اینکه زیرو کلاینت مورد نظر از کدام پروتکل پشتیبانی می‌کند یا حتی اگر از همه پروتکل‌ها پشتیبانی کند، در هزینه اثر می‌گذارد.
  • کیفیت طراحی ظاهری: ممکن است گاهی طراحی ظاهری دستگاه باعث پایین یا بالا رفتن قیمت آن شود.
  • برند: معمولاً برندهای معتبر و رسمی که ذکر کردیم، قیمت زیرو کلاینت را منصفانه در نظر می‌گیرند.
  • تعداد پورت‌ها و امکانات ویژه: وجود بعضی از امکانات خاص به گران‌تر بودن منجر می‌شوند.

در نهایت اگر بخواهید خرید زیرو کلاینت یا تین کلاینت را با بهترین قیمت موجود تجربه کنید، فروشگاه تین سیس این امکان را در اختیار شما قرار خواهد داد.

دیدگاهتان را بنویسید