دنیای تکنولوژی

معرفی پردازنده نسل 12 اینتل

معرفی پردازنده نسل 12 اینتل

پردازنده نسل 12 اینتل، پردازنده‌ای قدرتمند، پیشرفته و با معماری جدید است. این پردازنده با نام مستعار آلدر لیک، آغاز و جهشی دوباره برای کمپانی اینتل بوده است تا دوباره پس از چند دوره بتواند به رقابت چشمگیر با پردازنده AMD یا حتی نسل قبلی خود بپردازد.

در واقع پردازنده‌های سری قبل یعنی نسل 11 و نسل 10 نسبت به یکدیگر تفاوت چندانی نداشتند و به عنوان پیشرفت شناخته نمی‌شدند. این در حالی است که اینتل با عرضه پردازنده نسل 12 دستخوش تغییرات و اصلاحات بسیار مهمی از جمله به‌کارگیری معماری هیبریدی شده است و از این رو می‌توان از آن به عنوان پیشرفتی اساسی یاد کرد.

در حال حاضر پردازنده‌های نسل 12 اینتل با بهره‌گیری از 16 هسته و 24 رشته، بهترین و قدرتمندترین پردازنده‌ها برای گیمینگ هستند. به عبارتی به ادعای خود کمپانی، تراشه این پردازنده در مقایسه با نسل‌های قبلی تا حدود تقریباً 13 درصد در عملکرد گیمینگ جهش داشته است. در نتیجه در این مورد توانسته است نسبت به AMD Ryzen 9 5950X برتری پیدا کند و در سخت‌افزار بهترین‌های مینی کامپیوتر گیمینگ نیز استفاده شود.

در مجموع دلایل مختلفی هستند که به خوبی ارزش و جایگاه پردازنده نسل دوازدهم را نسبت به پردازنده نسل 11 و حتی AMD ثابت می‌کنند. به همین دلیل در این مطلب به معرفی پردازنده نسل 12 اینتل، ویژگی ها، دلایل برتری نسبت به پردازنده های نسل 11 و بهترین پردازنده های نسل 12 برای گیمینگ خواهیم پرداخت. برای آشنایی بیشتر با این CPU تا ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

ویژگی های پردازنده های نسل 12 اینتل

کمپانی اینتل پردازنده Core i9-12900K آلدر لیک را با عنوان سریعترین و بهترین پردازنده جهان برای گیمینگ معرفی کرده است. با در نظر گرفتن ویژگی‌های مهم مثل هسته‌های قدرتمند و کم مصرف، می‌توان آن را به عنوان پردازشگری قوی‌تر در مقایسه با سایر رقبا و حتی مدل‌های اسبق معرفی نمود. در نتیجه تعدادی از مهمترین ویژگی‌های پردازنده نسل 12 اینتل که موجب آوازه آن شده‌اند، به این ترتیب هستند:

هسته‌های پردازنده نسل 12

هسته‌های پردازنده نسل 12در مجموع پردازنده نسل 12 اینتل مدل Core i9-12900KS با بهره‌گیری از فرکانس هسته 5.5 گیگاهرتز به عنوان سریعترین پردازنده‌ دسکتاپ شناخته می‌شود و عملکرد قابل توجهی را در خصوص امور پردازشی از جمله گیمینگ به دنبال می‌آورد. این عملکرد را مدیون ویژگی‌هایی نظیر هسته‌ها است.

هسته‌های نسل 12 اینتل 16 هسته هستند که 8 مورد از نوع هسته‌های P و 8 هسته از نوع هسته‌های E است. به ادعای کمپانی این ترکیب هسته‌ای، ترکیبی منحصر به فرد و عالی را برای انجام تمامی امور ایجاد می‌کند.

  • هسته‌های P ( Performance Cores): این هسته‌های اینتل بسیار قدرتمند هستند و برای انجام امور و پردازش‌های سنگین طراحی شده‌اند.
  • هسته‌های E (Efficient Cores): هسته‌های E اینتل کم مصرف هستند و برای پردازش‌های پس زمینه (Background Activity) که به طور مداوم وجود دارند، طراحی شده‌اند.

ترکیب این هسته‌ها موجب مزایای بسیاری شده است. برای مثال زمانی که به انجام امور و پردازش‌های خیلی سنگین نیازی نباشد، هسته‌های E اینتل موجب می‌شوند تا لپ‌تاپ در زمان طولانی‌تری باتری و شارژدهی را حفظ کند. همچنین زمانی که محاسبات و انجام امور توسط هسته‌های کم مصرف یا همان هسته‌های E انجام می‌شود، شاهد ایجاد حرارت کمتری خواهیم بود. این اولین باری است که اینتل در طراحی و تولید پردازنده‌های خود از این معماری هیبریدی استفاده کرده است و البته نتایج مطلوبی از این طریق به دست آورد.

مصرف انرژی

به طور کلی اینتل در طراحی آلدر لیک از هسته‌های E  و thread director استفاده کرده و این مزیت دلیلی بر مصرف انرژی کمتر شده است. این هسته‌ها کم مصرف هستند و به‌طبع موجب مصرف انرژی کمتر این پردازنده هم می‌شوند. در مجموع با توجه به نوع پردازنده بر اساس نوع موبایل یا دسکتاپ، از حدود 9 وات الی 125 وات انرژی پایه مصرف می‌کنند و در مقایسه با سری‌های قبلی پیشرفت و ترقی مناسبی به حساب می‌آید. برای مثال اینتل 12 سری Core i7 دارای مصرف انرژی پایه 125 وات است.

عملکرد پردازنده نسل 12 با ویندوز 11

نوع عملکرد پردازنده نسل دوازدهم با جدیدترین نسخه ویندوز یعنی ویندوز 11 یکی از مهمترین سؤالات کاربران است. اینتل و مایکروسافت در بهینه‌سازی نرم‌افزار Director Thread به منظور سازگاری با نسخه ویندوز 11 همکاری کرده‌اند. در نتیجه به طور کلی پردازنده نسل 12 یا همان آلدر لیک دارای سازگاری بالایی با ویندوز 11 است.

برای مثال در زمان به‌کارگیری اینتل Core i9 12900K  پیشرفت و عملکرد بسیار بهتری با استفاده ویندوز نسخه 11 برای کار با نرم‌افزار فتوشاپ مشاهده می‌شود. البته حتی اگر کاربران نسخه ویندوز 10 را هم ترجیح دهند، مشکلی وجود نخواهد داشت و همچنان سرعت و قدرت بالایی توسط این پردازنده در این مدل از مینی کامپیوترهای اینتل ارائه می‌شود.

پیشرفت در عملکرد گرافیکی

پیشرفت در عملکرد گرافیکی با پردازنده نسل 12 اینتلاز دیگر ویژگی‌ها و مزایای پردازنده نسل 12 اینتل می‌‌توان به پیشرفت در عملکرد گرافیکی برای ویدئوها و تصاویر اشاره کرد. این پردازنده دارای گرافیک یکپارچه UHD Graphics 770 اینتل است. همچنین بعضی از کارشناسان ادعا کرده‌اند که گرافیک آلدر لیک از لحاظ عملکرد با AMD Radeon Rx Vega 8 برابری می‌کند.

طراحی تراشه و لیتوگرافی

کمپانی intel در طراحی تراشه‌های آلدر لیک از تکنیکی استفاده کرده است که در تراشه‌های ARM هم مشاهده می‌شود. برای مثال این طراحی در تراشه‌های پردازنده‌های مدل M اپل وجود دارد و موجب ایجاد عملکرد و کارایی قابل توجهی در پردازش و گرافیک شده است.

همچنین اینتل در طراحی سی پی یو های نسل ششم یا اسکای لیک (Sky Lake) تا سی پی یو های نسل قبلی یعنی نسل 11، از لیتوگرافی 14 نانومتری استفاده کرده بود. اما در طراحی پردازنده نسل جدید یا آلدر لیک شاهد پیشرفت و تحولی مهم با استفاده از لیتوگرافی 10 نانومتری هستیم. مورد دیگری که قابل توجه است، استفاده کمپانی اینتل از این پردازنده‌ها در انواع تین کلاینت است که این دستگاه‌ها را نیز از دیگر برندها متمایز می‌کند.

Intel Thread Director

همان‌طور که اشاره کردیم، آلدر لیک دارای 16 هسته ترکیبی و 24 رشته است. اینتل قابلیت و تکنولوژی خاص Intel Thread Director را به منظور افزایش کارایی در هسته‌ها شامل شده است. این تکنولوژی نوعی قابلیت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری است که به منظور مدیریت و برنامه‌ریزی در خصوص انتخاب واگذاری بار کاری از هر رشته به هر هسته است. به زبانی ساده، برای مثال از بین رم DDR4  و DDR5 یک مورد را انتخاب می‌کند و در این باره با سیستم عامل ارتباط برقرار می‌کند. همچنین این نرم‌افزار با ویندوز 10 هم کار خواهد کرد.

حافظه پنهان یا کش

کش به سری پردازنده بستگی دارد. برای مثال پردازنده اینتل Core i9 12000K دارای 30 مگابایت اسمارت کش (Smart Cache) و پردازنده اینتل 12700Core i7 دارای 25 مگابایت اسمارت کش است.

عملکرد کلی

در مجموع تمامی تحولات و تغییراتی که اینتل در پردازنده های جدید انجام داده است به عملکردی عالی منتهی شده است. برای مثال پردازنده P1280Core i7 با بهره‌گیری از 6 هسته P و 8 هسته E از عملکرد و پیشرفت فوق العاده 90 درصدی نسبت به CPU نسل قبل برخوردار است.

در نهایت ویژگی‌های پردازنده نسل 12 اینتل در این موارد پراهمیت خلاصه می‌شوند و جمعاً ثابت کننده ارزش و قدرت بالای آن هستند. همچنین به عبارتی آلدر لیک را می‌توان بازگشت اینتل به میدان رقابت با رقبای مهم دانست.

دلایل برتری پردازنده نسل 12 اینتل نسبت به نسل 11

دلایل برتری پردازنده نسل 12 اینتل نسبت به نسل 11در مجموع می‌توان گفت طراحی و عرضه پردازنده نسل 12 اینتل یا آلدر لیک تنها ارائه مدلی جدید یا نامی تازه نبوده است، بلکه ویژگی‌ها و تغییرات مهمی موجب برتری آن نسبت به پردازنده نسل 11 اینتل یا راکت لیک شده است. اگرچه با عرضه سری جدید سی پی یو، قیمت سری قبلی یعنی نسل 11 کاهش یافت، اما دلایل مهمی همچنان بر برتری سری جدید به خصوص برای گیمینگ تأکید می‌کنند.

  1. سرعت چیپ: در مجموع آلدر لیک در مقایسه با راکت لیک دارای سرعت بیشتری است اما طبیعتاً مسائلی نظیر هسته و فرکانس چیپ به نوع آن هم بستگی دارد.
  2. مصرف انرژی: به طور کلی پردازنده نسل 12 اینتل در مقایسه با پردازنده نسل 11 کم مصرف‌تر است و حدود 16 درصد در این راستا برتری پیدا می‌کند. در نتیجه آلدر لیک در مقایسه با راکت لیک انرژی کمتری را مصرف می‌کند. این موضوع موجب ذخیره بیشتر انرژی و شارژدهی طولانی‌تر لپ‌تاپ‌ها می‌شود.
  3. میزان ایجاد حرارت: مصرف کمتر انرژی توسط اینتل نسل 12 موجب تولید حرارت کمتر آن نسبت به اینتل نسل 11 شده است. در نتیجه نسل 11 دارای حرارت بیشتری نسبت به سری جدید است.
  4. معماری: معماری هیبریدی را می‌توان یکی از بزرگترین تفاوت‌ها و برتری‌های آلدر لیک نسبت به راکت لیک دانست. همان‌طور که اشاره کردیم، اینتل در طراحی سی پی یو نسل 12 از معماری هیبریدی استفاده کرده است و این طراحی در سری K و KF وجود دارد. این نوع معماری موجب مصرف کمتر انرژی و در عین حال ترکیبی عالی برای سرعت و قدرت بالا شده است.
  5. هسته و رشته: به ادعای خود کمپانی اینتل، پردازنده جدید 12900K نسبت به پردازنده سری قبلی یا همان اینتل i9 11900K در زمان عملکرد با تمام قدرت و چند رشته‌ای، 50 درصد بهبود داشته است. همچنین در عملکرد تک رشته‌ای هم حدود 16 درصد افزایش داشته است.
  6. سری و نوع چیپ: در عرضه راکت لیک خبری از چیپ جدید Core i3 و یا Platinum و Celeron  نبوده است‌. در حالی که در عرضه آلدر لیک علاوه بر ارائه دو نوع جدید i3، از هر یک از Platinum  و Celeron هم یک چیپ عرضه شده است که در انواع سری F یا K هستند.
  7. گرافیک: گرافیک پردازنده نسل جدید اینتل بر اساس Xe-LP طراحی شده است و نوع UHD 770 که قدرتمندترین و بهترین می‌باشد را دارا است. در حالی که گرافیک سری قبلی پردازنده اینتل از نوع UHD 750 است.
  8. مموری: کمپانی محبوب اینتل با عرضه و ارائه سی پی یو نسل جدید یا همان آلدر لیک از مموری نوع DDR5 پشتیبانی می‌کند. این در حالی است که در سری قبلی یا راکت لیک خبری از این پشتیبانی نبود. همچنین شایان ذکر است که پشتیبانی از مموری DDR5 موجب مزایای مهمی نظیر مصرف انرژی کمتر و بهبود ظرفیت می‌شود.
  9. لیتوگرافی: لیتوگرافی یکی دیگر از تغییرات مهم در طراحی و ارائه سی پی یو نسل 12 بوده است. در چندین پردازنده نسل قبل به طور پی در پی تنها لیتوگرافی 14 نانومتری استفاده می‌شده است و حالا با ورود آلدر لیک شاهد استفاده از لیتوگرافی 10 نانومتری با نام مستعار اینتل 7 هستیم.

در مجموع سی پی یو نسل 12 اینتل با جهش و پیشرفت نسبت به سی پی یو نسل 11 اینتل برتری یافته است. برای مثال در بازی‌هایی نظیر هیت‌من 3 بهبود و ارتقای کیفیت چند درصدی چشمگیری را مشاهده می‌کنیم. در نتیجه ارتقاء از پردازنده نسل قبل به پردازنده نسل 12 اینتل برای اکثر کاربران از جمله گیمرها تجربه‌ای مطلوب را رقم می‌زند.

بهترین پردازنده نسل 12 برای گیمینگ

از میان پردازنده‌های قدرتمند نسل 12 اینتل، پردازنده Core i5 12600K و Core i5 12400 برای گیمینگ به عنوان بهترین گزینه شناخته شده‌اند. برای مثال، پردازنده Core i5 12400 از مزایای مهمی نظیر اجرایی قوی در هر دو عملکرد تک رشته‌ای و چند رشته‌ای است. همچنین از لحاظ به صرفه بودن قیمت با بسیاری از مدل‌های دیگر رقابت می‌کند و از قیمت به نسبت مناسبی برخوردار است.

در ضمن این پردازنده گیمینگ، مموری DDR5-4800 را پشتیبانی می‌کند و دارای فرکانس پایه 4.4 است. در نتیجه کارایی قدرتمند و قیمت به صرفه آن موجب شده است که در راستای گیمینگ حتی نسبت به نسل قبلی و پردازنده Ryzen 5 5600X برتری پیدا کند.

از طرفی پردازنده مرکزی اینتل Core i5 12600K با بهره‌گیری از ویژگی‌های مهم از جمله پشتیبانی مموری DDR5 و PCIe 5.0 نسبت به Core i9 11900K تمایز پیدا کرده است و از آن سریع‌تر می‌باشد. همچنین گفته می‌شود که این پردازنده نسل 12 اینتل در تمامی عملکردهای تک یا چند رشته‌ای از پردازنده Ryzen 5 5600X بهتر بوده است.

البته بر اساس تعدادی از بنچمارک‌ها می‌توان پردازنده Core i9-12900K را به عنوان پرچمدار آلدر لیک معرفی کرد. این پردازنده با برخورداری از 5.20 گیگاهرتز فرکانس، 30 مگابایت اسمارت کش اینتل، 16 هسته، 24 رشته و گرافیکUHD 770 رقیب خود یعنی Ryzen 9 5950X را شکست می‌دهد. به عبارتی بر طبق بنچمارک‌ها، این پردازنده نسل دوازدهم اینتل ۲۲ درصد سریع‌تر عمل می‌کند. پس عملکردی عالی را برای اجرای انواع بازی‌های ویدئویی ارائه می‌کند. از این پردازنده در مینی کامپیوتر گیمینگ اینتل مدل NUC12DCMI9 استفاده شده است.

بر این اساس می‌توان گفت در حال حاضر اینتل با عرضه پردازنده نسل 12 خود به عنوان دارنده بهترین سی پی یو گیمینگ در جهان به شمار می‌رود. عملکرد این پردازنده‌ها به‌گونه‌ای است که اکثر افراد با گیمینگ و بازی‌های مختلف از آن راضی خواهند بود.

مادربرد سازگار برای پردازنده نسل 12

مادربرد سازگار برای پردازنده نسل 12پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل آلدر لیک در سازگاری مادربردهای مربوطه دارای محدودیت خاصی هستند. در واقع در اغلب موارد با مادربردهای قدیمی سازگاری ندارد، بلکه بر اساس اطلاعات خود کمپانی با مادربردهایی با سوکت LGA 1700 و با تراشه سری 600 سازگاری دارد. البته برای هر یک از پردازنده‌های آن تعدادی مادربرد سازگار را پیشنهاد می‌کنیم:

  • مادربرد برای پردازنده Core i9 نسل دوازدهم اینتل: مادربردهای Z690، B660، H670 و H610 سازگار هستند و Z690 پیشنهاد می‌شود.
  • مادربرد برای پردازنده Core i7 نسل دوازدهم اینتل: مادربردهای Z690، B660، H670 و H610 سازگار هستند و Z690 یا H670 پیشنهاد می‌شود.
  • مادربرد برای پردازنده Core i5 نسل دوازدهم اینتل: مادربردهای Z690، B660، H670 و H610 سازگار هستند و H670 و همچنین B660 پیشنهاد می‌شود.

همچنین ممکن است در نسل‌های بعدی هم از سوکت LGA 1700 برای مادربردهای اینتل استفاده شود.

رم سازگار برای پردازنده نسل 12

پردازنده نسل 12 اینتل آلدر لیک از سرعت‌های DDR5-4800  و  DDR4-3200 MHz پشتیبانی کرده است. در نتیجه بر این اساس برای سی پی یو نسل دوازدهم اینتل حتماً نباید از رم DDR5 استفاده کرد و رم DDR4 هم با این پردازنده قدرتمند سازگاری خواهد داشت.

نتیجه‌گیری

در این مطلب به طور کامل به معرفی پردازنده نسل 12 اینتل پرداختیم و کاملاً با تفاوت‌های آن با نسل 11 و ویژگی‌های کلی آشنا شدیم. در مجموع به صورت خلاصه و مختصر به عنوان یک نتیجه‌گیری برای خصوصیات آلدر لیک می‌توان به این ویژگی‌های مهم و تأثیرگذار اشاره کرد:

  1. این پردازنده‌های اینتل برای اولین بار نسبت به پردازنده‌های نسل قبلی دارای معماری هیبریدی هستند.
  2. در ساخت پردازنده‌های نسل 12 از لیتوگرافی 10 نانومتری استفاده شده است.
  3. این سی پی یو از 4 صفحه نمایش با کیفیت K4 و 1 صفحه نمایش با کیفیت K8 پشتیبانی می‌کند.
  4. آلدر لیک از رم DDR5 4800 پشتیبانی می‌کند.
  5. پرچمدار آن نسبت به پرچمداران نسل 11 و حتی AMD در گیمینگ برتری پیدا کرده است.
  6. این پردازنده از ترکیب 8 هسته کم مصرف و 8 هسته قدرتمند برخوردار است.
  7. سرعت چیپ پردازنده نسل دوازدهم نسبت به نسل یازدهم بالاتر است.
  8. این پردازنده در مقایسه با نسل قبلی انرژی کمتری مصرف می‌کند.

با این حال بسیاری از گیمرها و کاربران دنبال این هستند که آیا باید پردازنده نسل 11 خود را به پردازنده نسل 12 اینتل ارتقاء دهند؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که این ارتقاء برای گیمرهای حرفه‌ای موجب رقم زدن تجربه سرعت بالاتر، گرافیک بهتر و عملکرد مطلوب‌تری در گیمینگ می‌شود. از این رو حتی خود برند اینتل در تولید و طراحی جدیدترین سیستم‌های گیمینگ از جمله مینی کامپیوتر خود از پردازنده نسل 12 Core i9-12900 استفاده کرده است که به عنوان بهترین پردازنده گیمینگ جهان به شمار می‌رود.

در نتیجه ارتقاء به این پردازنده یا خرید سیستمی با پردازنده نسل 12 انتخابی هوشمندانه محسوب می‌شود و به منظور سرعت بالا، عملکردی پیشرفته و گرافیک قوی باعث رقم زدن تجربه‌ای متفاوت خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید